Σύνδεση    Εγγραφή

Amiga Audio Separation Solution

Πίνακας ανακοινώσεων.
  • Συγγραφέας
    Μήνυμα

Amiga Audio Separation Solution

Δημοσίευσηαπό m4nos » 18 Μάιος 2017, 12:20

Άβαταρ μέλους
m4nos
Mini-Me!
 
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: 06 Απρ 2016, 16:53

Re: Amiga Audio Separation Solution

Δημοσίευσηαπό BLTCON0 » 12 Ιούλ 2017, 00:37

Καλό αν και προσωπικά ποτέ δε με ενόχλησε ιδιαίτερα το 100% separation.

Άλλωστε νομίζω ότι στις ελάχιστες περιπτώσεις που ίσως ενοχλεί (ή καλύτερα, "ξενίζει") το separation, το καλύτερο αποτέλεσμα το δίνει η πλήρης μονοφωνική μίξη και όχι η ποσόστωση σε Left-Right, με αποτέλεσμα η κατασκευή αυτή να έχει μάλλον περιορισμένη χρησιμότητα (για μένα, τουλάχιστον).

Στην πράξη άλλωστε δεν αποσβένουν το ίδιο όλες οι συχνότητες... άρα αν θες να είσαι ρεαλιστικός πρέπει η ποσόστωση να είναι ανά voice και όχι ανά channel (το οποίο είναι απολύτως ανέφικτο μια και η Paula παρέχει μόνο L-R αναλογικό output με προ-μιξαρισμένα τα voices ανά κανάλι).

Αν π.χ. στο right channel (voices 0 και 3) το voice 0 έχει ένα piccolo (high freq) και το 3 ένα μπάσο (low freq) στην ίδια ένταση, τότε δεν είναι σωστό να εμφανιστούν στην ίδια (χαμηλωμένη) ένταση στο left channel γιατί οι υψηλές συχνότητες αποσβένουν βραδύτερα από ό,τι οι χαμηλές, άρα το picollo θα πρέπει να έχει σχετικά μεγαλύτερη ένταση από το μπάσο στο left channel.

Σχεδιαστικά πάντως είναι απολύτως δικαιολογημένος ο πλήρης διαχωρισμός και κακώς παραπονιέται ο τύπος ;-) και μόλις γίνει κατανοητή η φιλοσοφία του hardware, φαίνεται και η δυνατότητα προγραμματιζόμενης ποσόστωσης L-R που παρέχει εγγενώς και πανεύκολα η Amiga.

Συγκεκριμένα, τα 4 voices στην Amiga είναι απλή συνέπεια/διευκόλυνση. Κανονικά όταν έχεις stereo ήχο, 2 DMA DACs χρειάζεσαι. Έχεις ένα επαρκές buffer για το καθένα το οποίο και τροφοδοτεί διαρκώς η CPU ή ένας DSP/audio processor (θες 2 ή περισσότερα voices; τα κάνει mix η CPU ή ο DSP, δεν υπάρχει λόγος για περισσότερα hardware voices) και το κάθε DAC απλά τραβά διαρκώς δεδομένα από κει.
Στην Amiga τα βασικά voices είναι το 1 (left) και το 3 (right). Τα DMA channels για τα 0 και 2 προορίζονται ως pitch και amplitude modifiers για τα 1 και 3 αντίστοιχα, για να μη χρειάζεται η CPU να παρεμβαίνει κάθε τόσο για τις σχετικές αλλαγές στους hardware registers: Προγραμματίζεις τις επιθυμητές αλλαγές σε ένα κατάλληλο DMA stream και γίνονται αυτόματα από την Paula.
Αλλά επειδή και σε αυτό το mode πάλι 2 words/scanline διαβάζονται για τα 0 και 2 (όσα ακριβώς δηλ. και για τα audio data για τα 1 και 3), ήταν πολύ εύκολο να μπει και η δυνατότητα (με την προσθήκη 2 ακόμη DAC) να λειτουργήσουν και αυτά τα DMA channels ως audio voices και να προσφέρουν βασική 4-φωνία χωρίς τη χρήση CPU (χρήσιμο π.χ. σε games μια και στην πράξη ο 68000 είναι αδύναμος ως real time audio processor).
Αυτή η προσέγγιση δίνει αυτόματα και τη δυνατότητα προγραμματιζόμενης ποσόστωσης L-R στην Amiga:
Βάζεις τα DMA channels για τα voices 0 (right) και 1 (left) να δείχνουν στο ίδιο audio buffer, με όλες τις παραμέτρους ίδιες εκτός την ένταση όπου βάζεις π.χ. 100% στο 1 π.χ. 30% στο 0.
Κάνεις το ίδιο και για τα 2 (left, 30%) και 3 (right, 100%) και έχεις L-R ποσόστωση, με δυνατότητα software προγραμματισμού του επιπέδου ποσόστωσης απλώς αλλάζοντας την ένταση στα 0 και 2.
Άβαταρ μέλους
BLTCON0
Nihilist #4
 
Δημοσιεύσεις: 451
Εγγραφή: 27 Απρ 2014, 22:53
Τοποθεσία: Χανιά Κρήτης

Επιστροφή στο Ανακοινώσεις

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης